top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

10 sfaturi cruciale pentru viitori antreprenori din Street Food



In Romania, numarul food truck-urilor a crescut in ultimii ani si tot mai multi antreprenori continua sa investeasca in industria street food. Pentru cei care sunt inca la inceput, avem cateva sfaturi si cateva recomandari!

 

Street Food Festival Sibiu

 

Informeaza-te bine inainte.


Visul american din filme precum Chef este o varianta foarte romantata a acestui business. Apropo, va recomandam sa vedeti filmul! Un food truck inseamna multa munca (in special fizica si mentala), multe nopti nedormite, lucru in conditii grele (fum, in picioare, zgomot, stres, noapte) multa planificare, creativitate si energie nelimitata. Daca nu esti cu adevarat pasionat, mai bine incerci alte business-uri ceva mai usoare.

 

Interior de Food Truck

 


Planifica-ti cu grija bugetul pentru investitie.


Cauta intotdeauna mai multe alternative pana sa iei decizia finala si nu actiona in baza impulsurilor emotionale. Cele mai mari greseli pe care le fac viitorii antreprenori vin din necunoasterea mediului in care urmeaza sa faca investitia. Multi dintre ei ajung sa isi dea seama ca au cheltuit bani pe echipamente inutile, bani care vor fi blocati, mai ales in perioada critica a start-up-ului.

 
 

Experienta culinara este un avantaj


Daca nu ai lucrat niciodata intr-un restaurant, iti va fi destul de greu sa intelegi despre ce este vorba in Street Food. Experienta anterioara in HoReCa reprezinta un avantaj enorm cand vine vorba despre constructia unui business cu Food Truck, si de cele mai multe ori face diferenta intre cei care fac profit si cei care inchid dupa primul an de activitate.

 
 

Incearca sa lucrezi cateva luni inainte intr-un food truck.


Este crucial sa intelegi si sa te acomodezi cu fluxurile, mediul de lucru, echipamentele si interactiunea cu oamenii. Te salveaza de multe griji, intrebari si bani irositi ulterior. Aceasta experienta iti poate spune daca vei lua o decizie corecta investind intr-o afacere de acest gen, sau din contra, ca nu te regasesti in ce ai experimentat si in acest fel vei salva bani anuland investitia.

 
 

Evenimentele de Street Food reprezinta 80% din cifra de afaceri anuala


Stim ca suna boem sa iti parchezi food truck-ul la un colt de strada agomerat si sa traiesti visul culinar. Dar nu este chiar asa, nu in Romania cel putin. Legislatia actuala pune foarte multe bete in roate comertului ambulant si extrem de putini food-truck-eri au reusit sa isi pozitioneze cu succes afacerile pe un trotuar public. Pentru moment, marile evenimente de street-food reprezinta cea mai mare parte din bugetul anual de venituri realizate in street food-ul romanesc. Recomandarea noastra este sa va proiectati linia de utilaje, fluxul de aprovizionare si productia, avand in minte cifrele unui eveniment de 3-4 zile.

 
 

Nu face tot (doar) de capul tau, apeleaza la food truck-eri cu experienta!


Stim ca ai impresia ca le sti pe toate, insa in acest domeniu, experienta altora iti poate salva sume considerabile de bani, sau poate chiar viitoarea afacere. Problemele pe care urmeaza sa le intalnesti, in drumul tau catre primul profit din street-food, sunt extrem de multe si este posibil sa te simti coplesit/a la un moment dat. Adu-ti aminte ca aceleași probleme au fost deja rezolvate de catre vendorii din street food cu experienta. Iti recomandam sa incerci sa vorbesti cu ei si sa le ceri sfaturi si pareri despre situatiile dificile.

 
 

Alege-ti cu grija viitorul produs care te va reprezenta in evenimentele de street food.


Piata este saturata de produsele "care vand bine"! Este si normal, cei dinaintea ta au ales produsele care au cerere foarte mare la public cum sunt, de exemplu, burgerii. Daca viitorul tau produs nu se diferentiaza cu nimic fata de viitoarea concurenta, este foarte posibil ca afacerea ta sa intre rapid pe panta de declin. Studiaza bine piata in care doresti sa iti desfasori activitatea, vezi care sunt produsele "tractor" si unde sunt nisele in care te-ai putea strecura cu un produs nou.

 
 

Street Food nu inseamna distractie!


Da, este distractie, dar printre picaturi! Sunt cateva zeci de evenimente si festivaluri anual in Romania, iar participarea la acestea necesita un efort considerabil. Anual circa 25-30 de orase mari ale Romaniei organizeaza evenimente, unde street food-ul isi gaseste o clientela adecvata, si unde comunitatea de food-truck-eri poate scoate profit. Efortul financiar, logistic si fizic este unul considerabil si trebuie sa luati in calcul ca la finalul anului, dupa ce trageti linia, profitul sa fie mic sau deloc. Asa ca sa nu plecati de la premiza ca mergeti la distractie. Este munca, multa munca!

 
 


Alatura-te comunitatii de food truck-eri.


Chiar daca este o industrie tanara, street food-ul romanesc a fost repede populat de catre antreprenorii tineri si foarte tineri, dornici sa cucereasca acest prim val al industriei. De circa patru ani, exista o comunitate de antreprenori care si-au investit economiile in afaceri de street food, si care au format un grup bine inchegat. In acest an a fost infiintata o asociatie de profil, care va sta la dispozitia tuturor celor care doresc sa devina vendori in street food, si le va pune la dispozitie acces la resurse si informatii. Recomandam celor care vor sa investeasca in acest domeniu sa se alature comunitatilor de food truck-eri, unde pot avea acces usor la informatii si resurse.

 

Street Food Business Conference 2020

 

Profitabilitatea este de 8-15% din CA.


Ca in orice business din HoReCa, este foarte important sa intelegi ce tip de profitabilitate iti poate oferii o viitoare investitie. Este important sa iti faci calculele din timp si sa intelegi ca, pe baza experientei, va putem spune ca marja de profit este undeva intre 8 si 15 % din cifra totala de afaceri. Inca nimeni nu s-a imbogatit din Street Food, in România, insa exista cativa jucatori ( 20 - 30 ) care produc in mod constant cifre de afaceri de peste 1 milion de lei anual, ceea ce se traduce printr-un profit mediu de 100.000 de lei anual sau 8300 lunar. Este mult, este putin, voi sa ne spuneti!



Laurenţiu Mâță - Propietar Mr. Cannoli / Cubano / Chicken Mafia / Big Bubble Waffle

Comments


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page