top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

Athénée Palace sarbatoreste implinirea a 100 de ani printr-un un website dedicat.

Hotelul Athénée Palace, sarbatoreste anul acesta centenarul de existenta. Pentru a celebra cei o suta de ani, a fost lansat un website dedicat, cu povesti si imagini inedite.

Hotelul Athénée Palace

Athénée Palace - cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante


Barul englezesc, braseria şi restaurantul de la Athénée Palace erau cele mai frecventate locuri în anii interbelici de mondenii Capitalei. Hotelul, construit în 1914 în locul Hanului lui Ivanciu Gherasi, după indicaţiile arhitectului francez Teophile Bradeau, este prima construcţie cu structură din beton armat din România şi sursă de inspiraţie pentru scriitorii străini. Construcţia hotelului a început în 1912 şi s-a ridicat în locul Hanului lui Ivanciu Gherasi, după indicaţiile arhitectului francez Teophile Bradeau. Când s-au finalizat lucrările, la 1914, avea 149 de camere şi 10 apartamente decorate în stilul Louis al-XIV-lea, model inspirat din Franţa şi Anglia.


„Athénée Palace se putea lăuda cu titulatura de singura clădire din ţară cu fundaţie şi structură din beton armat la vremea aceea. Pe lângă asta, era, şi este, foarte bine poziţionat, lângă Ateneu şi Palatul Regal, de aceea era foarte apreciat de elite în perioada interbelică", a povestit istoricul Dan Falcan pentru „Adevărul de Seară".


ENGLISH BAR, PREFERATUL BUCUREŞTENILOR ÎN PERIOADA INTERBELICĂ


Tot el spune că în timpul celor două Războaie Mondiale a fost folosit drept adăpost de corespondenţii de război, ofiţerii germani şi chiar pentru delegaţiile guvernului spaniol care ajungeau la noi în ţară în timpul Războiului Civil. De-a lungul timpului, la acest hotel, situat în imediatat apropiere a Ateneului Român, „au tras" miniştri, scriitori şi alte personalităţi.


DE LA GEO BOGZA ŞI GOGA, LA VAN BASTEN ŞI ROLLING STONES


Printre cei mai „de soi" clienţi care s-au perindat pe la aici se numără clasicii români Geo Bogza, Octavian Goga sau Păstorel Teodoreanu, dar, mai târziu, şi vedete din fotbal precum Marco Van Basten sau Edwin Van der Sar şi cântăreţi renumiţi.


GEO BOGZA A FOST OASPETELE HOTELULUI ÎN 1978


„Joe Cocker, Sting şi Rolling Stones au stat la Athénée Palace. De asemenea, pe parcursul unei vizite pe care a făcut-o la Bucureşti, preşedintele american Richard Nixon s-a cazat tot la noi", a spus reprezentanta hotelului Athénée Palace, Manuela Mereş, pentru Adevărul de Seară.

De vizita preşedintelui american din 1968 îşi aduce aminte cu plăcere şi maestrul în arta culinară Iulian Stanciu, care era pe atunci bucătar la Athénée Palace: „Îmi aduc aminte că ne-a luat pe câţiva bucătari şi ne-a dus la o casă de oaspeţi, unde am pregătit mâncare pentru toată delegaţia. Le-am făcut un bufet cu răcituri, după care le-am servit mâncare tradiţională românească", îşi aminteşte bucătarul.


Contesa Waldeck, corespondent Newsweek la Bucureşti, a fost atât de impresionată de istoria hotelului încât a scris o carte despre atmosfera de la Athénée Palace din anii '40, unde menţiona faptul că Athene Palce era unul dintre punctele cosmopolite din Europa, atrăgând astfel membri familiei regale şi jurnalişti celebri.


ISTORIE ŞI LEGENDE LEGATE DE HOTEL


Cartea descrie evenimentele care au marcat România în anii 1940-1941, de la pierderea Basarbiei până la rebeliunea legionară şi defilarea „cămăşilor verzi".


Una dintre legendele hazlii care s-au petrecut la Athénée Palace este legată de epigramistul Păstorel Teodoreanu. Până să ajungă în închisorile comuniste, Păstorel era un client fidel al barul hotelului. Se spune că într-o seară a ieşit puţin afumat din bar şi i-a dat cinci lei unui domn în uniformă, despre care credea că e portar, şi i-a spus sa cheme un taxi. Bărbatul, iritat, i-a răspuns că este amiral şi nicidecum valet. Păstorel a ripostat fără să stea pe gânduri: „Atunci cheamă-mi un vapor".


A FOST RENOVAT DE PATRU ORI


Hotelul a fost renovat de patru ori până acum, pentru prima oară în perioada interbelică, mai exact, în 1937. Echipa care i-a schimbat faţa hotelului, pentru a avea un aer modern pentru anii '40, a fost condusă de cunoscutul arhitect român Duiliu Marcu. După bombardamentele din august 1944, care au avariat hotelul destul de grav, a fost refăcut de acelaşi arhitect. În 1965 a fost construită încă o aripă pentru a face faţă fluxului crescut de oaspeți şi exigenţelor acestora.


Athénée Palace a fost din nou modernizat şi redeschis în 1997, când a fost preluat în management de lanţul hotelier Hilton. În prezent, hotelul are 272 de camere, dintre care 38 duble, 45 de apartamente şi 20 de aprtamente de lux.


PREFERAT ÎN ANII '30 PENTRU RECEPŢII ŞI CEAIURI DANSANTE - „LE DIPLOMATE“ FACE PARTE DIN PATRIMONIUL NAŢIONAL


Barul englezesc şi sala „Le Diplomate", două dintre punctele de atracţie ale hotelului de-a lungul timpului şi cele mai importante semne de indentitate ale acestuia sunt, în continuare, parte integrantă a Athénée Palace. În anii '30-'40 „English Bar" era unul dintre cele mai populare localuri din Capitală. Gama largă de cocktailuri şi de trabucuri care se găseau aici îi atrăgea pe bucureşteni. La rândul său, sala „Le Diplomate" este considerată monument istoric, fiind una dintre cele mai bine păstrate săli de recepţie din ţară.


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page