top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

INTERVIU CU GUST Chef Alain Ducasse: O dietă cu mai puține proteine e o necesitate pentru sănătate

Pentru o viață mai sănătoasă oamenii trebuie să adopte o dietă mai puțin bogată în proteine, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Alain Ducasse, unul dintre chefii celebri la nivel mondial, care deține restaurante notate cu maximul de stele Michelin, dar care este și creator al unei școli de artă culinară.



''În calitatea mea de artist gastronom trebuie să mă gândesc la o planetă cu o populație în creștere și la necesitatea oamenilor de a se hrăni mai sănătos, adică mai puține cereale, mai puțină sare, mai puțin zahăr, evident, mai puține proteine'', a spus Alain Ducasse.

În interviul acordat AGERPRES, în cadrul salonului Sirha, ce a avut loc la Lyon, la finalul lunii ianuarie, Ducasse mai vorbește despre reperele pe care trebuie să le aibă un tânăr care vrea să ajungă chef și despre cum se simte când se întâlnește cu colegii săi din industrie.

AGERPRES: Domnule Ducasse, aveți trei restaurante cu trei stele Michelin, aveți Colegiul Culinar al Franței... Ce ne puteți spune despre colegiu?

Alain Ducasse: Este vorba de o atitudine, de o atenție acordată profesiei de chef, de persoană implicată în industria restaurantelor, o atenție de artizan. Este, aș putea spune, o mișcare, o atitudine, un comportament vizavi de alții, vizavi de produsele pe care le folosești, vizavi de sezonalitatea lor, vizavi de dorința de a-ți face bine meseria de artizan, în fiecare zi. Despre asta este vorba la Colegiul Culinar al Franței.


AGERPRES: Sirha este un salon care a devenit celebru în lume...

Alain Ducasse: Aici am oportunitatea de a întâlni colegi veniți din lumea întreagă. Este o concentrare ce a câștigat, an de an, consistență, o adevărată orientare spre fenomenele internaționale. Întâlnirea cu colegii te hrănește, pot spune.

020311121189209345.jpg

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Anul trecut, ați avut o interesantă intervenție la World Summit Cuisine. Care sunt tendințele mondiale în prezent?

Alain Ducasse: În prezent am o viziune globală diferită. În calitatea mea de artist gastronom trebuie să mă gândesc la o planetă cu o populație în creștere și la necesitatea oamenilor de a se hrăni mai sănătos, adică mai puține cereale, mai puțină sare, mai puțin zahăr, evident, mai puține proteine. În fine, potrivit viziunii mele, toți locuitorii planetei ar trebui să se poată hrăni în parametri rezonabili în prezent și în viitor.


AGERPRES: Vă bazați foarte mult pe legume. Țări precum România au legume foarte bune. Este un lucru bun faptul că maeștrii gastronomiei aduc acest mesaj și în Europa Centrală, care face parte din Europa mare?

Alain Ducasse: Este vorba de consumul de legume crude, de cereale, de consumul mai mic de proteine, de consumul bazat pe producțiile sezoniere. Putem spune că este o mișcare, o tendință, nu trebuie să spunem direct că vrem să eradicăm consumul de carne de pasăre sau de carne de vită. Trebuie să subliniem că aceste produse pot fi consumate într-o manieră rezonabilă, care ar aduce niște costuri mai mici planetei și niște costuri mai mici pentru sănătatea noastră. Despre această orientare vorbesc și bineînțeles că țări ca România au un interes în acest sens, ca toate țările în care natura este generoasă. Cumpărătorii au nevoie să consume alimentele produse la nivel local. O dietă cu mai puține proteine este o necesitate, deoarece, vorbind în termeni de ecologie, cred că acest stil de viață e bun pentru sănătate, e bun pentru planetă.


AGERPRES: Ministerul Afacerilor Externe (francez—n.r.) consideră că gastronomia este un fel de "vârf de lance" pentru turism, în Franța. Este un lucru bun?

Alain Ducasse: Este o industrie dedicată consumatorilor, o industrie importantă, este un sector important al economiei. Faptul că un ministru îi acordă maximul de atenție, incluzând (în strategii — n.r.) chefi pentru a dezbate viitorul artei culinare, arta culinară franceză în particular, este o idee bună.


Interviul a fost realizat în parteneriat cu Sărbătoarea Gustului.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu)

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page