In 1987, Paul Bocuse, supranumit "parintele bucatariei moderne franceze", lansa prima editie a unei competitii culinare menite sa descopere si sa promoveze tinerele talente din gastronomie. In prezent, Bocuse D’or, este echivalenta Jocurilor Olimpice in materie de gastronomie si cea mai riguroasa competitie din lume. La fiecare doi ani, cei mai buni tineri chefi din lume se strang la Lyon si se intrec in fata a 24 chefi deja consacrati.
Anul acesta, castigatori au fost Orjan Johannessen din Norvegia (locul 1), Philip Tessier din USA si Tommy Myllymaki din Suedia. Fiecare echipa de bucatari a avut la dispozitie 5 ore jumatate sa creeze doua platouri elaborate, unul centrat pe fructe de mare si unul pe carne, fiecare acompaniate de 3 garnituri speciale. Preparatele au trecut prin fata celor mai apreciati chefi din lume ai momentului, care au evaluat armonia din farfurie, platingul, tehnicile utilizate si eficienta cu care au lucrat chefii.
Orjan Johannessen de la restaurantul Bekkjarvik Gjestgiveri din Norvegia, impreuna cu commisul Jimmy Øen, a dat dovada de o tehnica exceptionala. El are 30 de ani si multe premii care l-au apropiat de marele trofeu: in 2011 a castigat premiul “Chef of the year” in Norvegia, iar in 2012 a castigat Bocuse d’Or Europa, tinut in Bruxelles.
Pe locul doi s-a situat echipa din Statele Unite ale Americii, alcatuita din Philip Tessier, executive sous-chef la restaurantul the French Laundry din California si asistenul sau, Skylar Stover. Cei doi s-au pregatit mai bine de un an pentru competitie si au reusit sa aduca, pentru prima oara, un premiu Americii.
Locul 3 a fost ocupat de o echipa de bucatari din Suedia, tara care a tot castigat premii la Bocuse D’or. Tommy MYLLYMAKI si asistentul sau, Albin EDBERG, au urcat pe podium pe locul 3. Intocmai ca sportivii care participa la Jocurile Olimpice, bucatarii au fost incurajati de suporteri - un numar total de 2.700 de spectatori, care s-au adunat pe un stadion transformat intr-o bucatarie imensa.