top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Madalina Damian | dailybusiness.ro

Ii buzunarim pe ospatari?

Impozitarea bacsisului precum si alte masuri propuse de Guvern pentru fiscalizarea veniturilor din industria ospitalitatii va ingreuna foarte mult activitatea operatorilor din domeniu. Pe langa birocratia excesiva pe care o genereaza, noile reglementari nu vor putea fi puse in practica pana la 1 mai, cand ar trebui sa intre in vigoare. Care sunt piedicile din calea aplicarii acestor masuri, potrivit patronilor de restaurante? Reprezentantii Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) considera ca emiterea de bon fiscal separat pentru bacsis va creste birocratia si asa greu de suportat de catre companiile de profil.

"Am lucrat cu Ministerul Finatelor in ultimele zile pe aceste modificari, dar treaba cu bacsisul a fost adaugata recent. S-a ajuns la o formula struto-camila, in sensul ca impozitul este platit de angajati, care trebuie sa ne declare noua tips-urile si noi sa aplicam impozitul si sa il colectam, adica sa facem treaba ANAF-ului. Dar cum verificam daca ne declara tot bacsisul? Ii buzunarim pe ospatari?", se intreaba Tinu Sebesanu, presedintele HORA. El a spus pentru DailyBusiness.ro ca nu stie cat de aplicabila va putea fi aceasta masura. In plus, problemele sunt mai mari, pentru ca nu este prevazuta doar pentru restaurante, ci si pentru hoteluri. "Ce faci cand un client de la hotel isi plateste o bautura consumata la bar abia peste 3 zile si nu poti emite bon fiscal imediat dupa consumatie?", mai intreaba Sebesanu. Acesta mentioneaza ca sanctiunile revin tot asupra unitatilor, angajatul care nu isi declara bacsisul putand fi sanctionat cu 1.000 de lei doar daca vine ANAF si il controleze. Presedintele organizatiei patronale arata ca proprietarii afacerilor din domeniu trebuie sa tina un registru nou, ce se adauga la birocratia deja existenta. In opinia sa, impactul va fi unul negativ in special pentru restaurantele mici, cu mai putin de 10 mese. Desi apreciaza ca emiterea de bonuri fiscale separate pentru bacsis le ingreuneaza mult activitatea, reprezentantii HORA mentioneaza ca au reusit totusi sa obtina niste concesii din partea noului ministru al Finantelor cu privire la noile reglementari. "I-am rugat sa nu ne omoare, doar sa ne bata. Am obtinut o etapizare a sanctiunilor, de la avertizare pana la amenda si abia apoi suspendarea activitatii. Pentru amenda, au fost marite pragurile de la 1% la 3% din sumele inregistrate pe casa la momentul controlului. S-au facut corectii la o lege abuziva", declara Tinu Sebesanu. Cu alte cuvinte, localurile in care autoritatile gasesc in casa sume, nefiscalizate, mai mici de 300 de lei nu vor mai fi inchise pe loc. Apoi amenzile si suspendarile se acorda in functie de cat de mare este suma nefiscalizata si daca reprezinta sau nu mai mult de 3% din sumele inregistrate pe casa la momentul controlului. Amenda maxima ajunge la 30.000 de lei si atrage 30 de zile de suspendare a activitatii. Necesitatea impozitarii bacsisului a aparut dupa ce in timpul controalelor din ultima vreme angajatii restaurantelor le spuneau inspectorilor ca banii gasiti in plus pe casa erau de fapt bacsisuri, nu sume nefiscalizate. De acum incolo regulile vor fi mult mai stricte. Fiecare angajat va declara in scris cati bani are la el cand intra in tura, potrivit stirileprotv.ro. Afacerile colaterale care castiga din impozitarea bacsisului Seful HORA arata ca pentru implementarea modificarilor cerute de ANAF, toti operatorii din domeniu trebuie sa-si schimbe softurile, ceea ce nu va fi tehnic posibil pana la termenul-limita de 1 mai. "Companiile de software nu vor putea face actualizari la 20.000 de unitati pana atunci", spune Tinu Sebesanu, care pe 2 mai se asteapta deja la controale din partea Fiscului. Rerezentantul patronilor de restaurante mai spune ca impozitarea bacsisului va pune presiune pe salariu, in sensul ca acestia vor fi nevoiti sa majoreze salariile angajatilor. Guvernul a decis sa legifereze bacsisul, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat, decizia fiind luata prin ordonanta de urgenta aprobata miercuri si urmând sa fie aplicata de la data publicarii actului in Monitorul Oficial. Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vânzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului, citat de Mediafax. Este interzis firmelor sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului. Sumele incasate suplimentar, inregistrate fiscal si contabil, se evidentiaza pe un bon fiscal distinct. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului ramân la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA. Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate. De asemenea, si taximetristii vor fi obligati sa elibereze un bon fiscal si pentru bacsisul primit de la client. Aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel incât acesta sa emita, in afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului, a afirmat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page