top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Agerpres.ro

Patronatul HORA solicită 6 luni pentru obţinerea avizului ISU de către firmele care au depus dosarel

Peste 60% dintre operatorii de hoteluri şi restaurante nu au avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar fixarea datei limită la 1 ianuarie 2016 pentru obţinerea acestuia va bloca total activitatea hotelurilor, restaurantelor şi barurilor, a declarat, luni, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România - HORA, Dragoş Petrescu, într-o conferinţă de presă.


'Organizaţia HORA recomandă ca toate unităţile de alimentaţie să se conformeze imediat la legislaţia privind siguranţa în spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Cerem, în egală măsură, organismelor competente perfecţionarea responsabilă a normativului ISU, astfel încât el să fie actualizat conform cerinţelor şi necesităţilor actuale, care să-l facă aplicabil, punând pe primul loc siguranţa cetăţenilor', a precizat Dragoş Petrescu.


HORA propune ca pentru aceia care au depus deja dosarele spre avizare la ISU să se acorde un termen de şase luni pentru obţinerea avizului respectiv, fără a fi suspendată activitatea celor care l-au solictat.


'Mediul de afaceri din România se află într-un moment foarte important şi din păcate de câte ori se întâmplă ceva este acuzat. După drama întâmplată acum două săptămâni am constatat că avem nevoie de alt mod de comunicare. De o nouă abordare cu instituţiile statului. Şi noi şi instituţiile statului trăim în România, nu putem vorbi de două lumi diferite. Sunt multe legi care nu se pot pune în aplicare. Nu mai vrem să continuăm pe ideea că lasă, merge şi aşa, dar avem nevoie de consiliere din partea autorităţilor', a precizat, la rândul său, Mohammad Murad, preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).


În prezent, conform reprezentanţilor FPTR, peste 80% dintre hotelurile din România sunt sigure din punct de vedere al normelor ISU.


'Dorim să respectăm legea în totalitate. Dar înainte de asta trebuie să fim de acord cu ea pentru că nici cei din instituţiile statului nu cunosc legea. Personal cunosc angajaţi de la ISU care au rude, fraţi, membrii din familie care au restaurante şi care nu au avizul ISU. Dorim să intrăm în discuţii directe cu aceste instituţii abilitate astfel încât să găsim cele mai bune soluţii fără să fim acuzaţi de rea-credinţă. Cerem să avem un interval de maxim şase luni să ne punem la punct, dar asta nu înseamnă că nu trebuie schimbată şi legea', a mai spus Mohammad Murad.


În industria ospitalităţii lucrează, la nivel naţional, conform datelor HORA, aproximativ 25.000 de de societăţi (hoteluri, baruri, restaurante, cluburi) care au un total de 600.000 de angajaţi.


,,Avem nevoie ca statul să fie şi consultantul mediului de afaceri. În toate actele normative există termenul de îndrumare şi control. În România nu se face îndrumare. Se face direct controlul şi ne îndrumă direct către puşcărie. Este nevoie de un mediu de afaceri curat. Noi cerem doar normalitate', a subliniat Mohammad Murad.


Conform FPTR, 99% dintre firmele care au probleme cu ISU sunt firme româneşti, nu companii multinaţionale deoarece în cadrul acestora din urmă există o altă cultură. În prezent, în România 93% din firmele mici au o durată medie de viaţă de 18 luni.


Comunicat de presa FTPR


FPTR si HORA face un apel catre toti operatorii HORECA sa se conformeze de urgenta legilor in vigoare

  • Federatia Patronatelor din turismul Romanesc – FPTR – alaturi de Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania – HORA – recomanda cu tarie ca unitatile de alimentatie sa se conformeze imediat la legile privind siguranta in locatii

  • Obligativitatea obtinerii avizelor ISU pana la 1 ianuarie 2016 risca sa blocheze activitatea operatorilor HORECA; FPTR impreuna cu HORA propune ca pentru cei care au depus deja dosarele spre avizare la ISU sa se acorde un termen de 6 luni pentru a obtinrea avizului respectiv, fara a le fi suspendata activitatea

  • FPTR si HORA solicita organismelor competente perfectionarea responsabila a normativului ISU, astfel incat el sa fie actualizat conform cerintelor si necesitatilor actuale, care sa-l faca aplicabil, punand pe primul loc siguranta cetatenilor

FPTR si HORA militeaza activ pentru cresterea sigurantei in toate unitatile de alimentatie publica si sustine eforturile autoritatilor orientate in directia prevenirii aparitiei situatiilor de risc. Organizatia noastra face apel catre toti operatorii din domeniu pentru conformarea imediata la lege fara exceptie, in vederea protejarii sigurantei cetateanului si eliminarii oricaror factori care ar putea pune in pericol consumatorii.


In acelasi timp, insa, FPTR si HORA cere factorilor competenti responsabilitate in luarea deciziilor care pot afecta grav unul dintre cele mai importante sectoare economice ale Romaniei. In acest sens, HORA solicita acordarea unui termen de sase luni de la data depunerii de catre operator a documentatiei spre avizare, timp in care acesta sa poata functiona in continuare. Operatorul care doreste obtinerea avizului ISU trebuie sa respecte urmatorii pasi:


- Angajarea unui expert in prevenirea situatiilor de urgenta acreditat de ISU;

- Intocmirea documentatiei ISU si a scenariului la foc;

- Executarea lucrarilor conform celor de mai sus;

- Depunerea la ISU a documentatiei privind conformarea.


FPTR si HORA propune ca operatorului sa i se permita desfasurarea activitatii (eventual in baza unei autorizatii provizorii) pana la obtinerea avizului ISU daca respecta pasii de mai sus, dovedind ca a consimtit la actiuni concrete si de buna credinta pentru conformarea la normele legii.


De asemenea, FPTR si HORA solicita ca operatorii care au depus deja documentatia la ISU si se afla in asteptarea raspunsului din partea acestei institutii sa poata functiona in continuare pana la primirea avizului mai sus mentionat.


FPTR si HORA subliniaza ca termenul de conformare de sase luni trebuie sa fie acordat doar acelor operatori care respecta pasii de mai sus si care depun dosarul corect intocmit in vederea avizarii de catre ISU.


FPTR si HORA inainteaza aceasta propunere tinand cont de durata necesara analizei dosarului, ingreunata de numarul limitat de specialisti in domeniul prevenirii aparitiei riscurilor disponibili in acest moment si de numarul mare de solicitari care vor veni in perioada urmatoare.


In paralel, FPTR si HORA solicita perfectionarea de urgenta a legislatiei privind prevenirea riscurilor in locatiile de alimentatie publica in conformitate cu normele europene. Organizatia noastra considera oportuna si absolut necesara crearea unui grup de lucru comun din care sa faca parte reprezentanti ai autoritatilor, ai mediului privat si consultanti de specialitate care sa actioneze impreuna pentru gasirea celor mai bune solutii in aceasta chestiune si actualizarea legislatiei.


FPTR si HORA sustine conformarea imediata a tuturor operatorilor economici la noile prevederi legale, insa face un apel pentru aplicarea coerenta a oricaror masuri, in asa fel incat sa se previna blocarea activitatii acestui sector economic. In industria ospitalitatii la nivel national activeaza un numar de aproximativ 25.000 de societati (hoteluri, restaurante, baruri, cluburi etc), care au un total de 600.000 de angajati. Acestora li se adauga companiile conexe din domeniu - producatori, importatori, furnizori de servicii etc. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul de salariati din economie este de 4,4 milioane de persoane, dintre care 1,1 milioane lucreaza in institutiile de stat.


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page