top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

In Piaţa Floreasca din Bucureşti se va lansa primul concept de food hall din Romania

Proprietarii mallurilor din Statele Unite ale Americii au dezvoltat în ultimul deceniu un nou concept de restaurante în centrele comerciale, denumit food hall, care s-a răspândit şi în vestul Europei, potrivit consultanţilor imobiliari de la Cushman & Wakefield. Operatorii din România încep deja să importe ideea.



„Principalul accent pus de food hall-ul modern este pe o varietate gastronomică autentică şi de calitate oferită de un număr mai mare de operatori”. Aşa sună descrierea sintetizată data de consultanţii Cushman & Wakefield food hall-ului.


În Statele Unite, numărul de food hall-uri a depăşit pragul de 100, cea mai activă piaţă fiind New York, cu aproximativ 20 de unităţi. Doar în 2016, în Statele Unite, erau programate spre deschidere 35 de noi food hall-uri cu o suprafaţă cumulată de peste 70.000 de metri pătraţi, potrivit datelor Cushman & Wakefield.

În marile oraşe din România, operatorii de restaurante duc de câţiva ani o competiţie acerbă a conceptelor pentru a răspunde cerinţelor venite din partea clientelei tot mai sofisticate. Trattorii şi ristorante, steakhouse-uri, French cuisine şi patisserie, sushi bars, raw vegan sau burger bars, alături de alte concepte care caută să abordeze mâncarea într-un mod cât mai original, şi-au găsit loc în Bucureşti şi marile oraşe.


Food hall-ul aduce sub acelaşi acoperiş concepte distincte, cât mai originale. Contractele pe termen mai scurt decât în cazul amplasamentelor tradiţionale de restaurante şi utilizarea la comun a spaţiilor de servire a mesei sunt elemente apreciate de operatorii de restaurante din food hall-urile americane, o piaţa în care consumatorii cheltuie pe mâncare mai mult în restaurante decât în magazine sau supermarketuri.


„Operatorii locali de restaurante cochetează deja cu ideea. Proprietarii Boutique du Pain vor deschide în toamna acestui an în cladirea de birouri The Bridge conceptul Boutique Food Hall. În spaţiul de 1.000 de metri pătraţi vor fi amenajate bucătării diferite pentru burgeri, pizza şi salad bar, bucătărie asiatică şi mediteraneană, dar spre deosebire de un food hall tradiţional, toate aceste produse vor fi realizate de acelaşi operator“, spune Cristi Moga, research consultant în cadrul C&W Echinox.


O altă posibilă destinaţie de food hall se prefigurează în Piaţa Floreasca, zonă care prin Vacamuu, Divan, Entourage, Vivo, Yoshi sau Grano s-a remarcat în ultimii ani printr-o ofertă culinară variată şi apreciată, spune consultantul. Mare parte din clădirea care găzduieşte piaţa Floreasca şi restaurantele Vacamuu şi Entourage este într-un amplu proces de renovare, iar proprietarii vor să-şi consolideze poziţia în peisajul food & beverage.


Antreprenorul Florin Bălu a închiriat deja în Piaţa Floreasca un spaţiu de circa 1.000 mp pentru a dezvolta un concept de food hall care va cuprinde circa 15 tipuri de restaurante cu specific diferit. Deschiderea va avea loc anul viitor.


Florin Bălu, omul de afaceri român cunoscut pentru că a fondat acum aproape două decenii lanţul de restaurante Snack Attack, va dezvolta în apropierea cartie­rului de corporatişti Barbu Văcă­rescu un concept pe care l-a împrumutat din Occident, potrivit surselor din piaţă.


Marile capitale din Marea Britanie, Olanda sau Portugalia au food-hall-uri, respectiv hale de mari dimensiuni care grupează 10-20 sau chiar mai multe restau­rante, cofetării, cafenele într-un spaţiu cu sală de mese comună. Un model similar este cel dezvoltat de malluri în zona de food court, iar mai nou de retaileri precum Kaufland în magazinul din zona Barbu Văcărescu. Şi aici, la Kaufland, pe lista de chiriaşi se numără Florin Bălu cu conceptul său de restaurant-cantină Stradale realizat în parteneriat cu Chef Foa, un bucătar cunoscut pe piaţa din România. Tot aici Bălu a deschis şi o cafenea, Mitzu. Până la închiderea ediţiei, antreprenorul nu a putut fi contactat pentru comentarii privind planurile din Piaţa Floreasca.



Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page