top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

Soiurile locale de struguri, readuse in atentia consumatorilor de catre viticultori

Bucuresti, 24 octombrie: Progresul vinurilor romanesti din ultimii ani este semnificativ, iar producatorii au ințeles ca daca vor sa se diferentieze pe o piata puternic concurentiala, miza castigatoare o reprezinta soiurile locale de struguri. Astfel, cramele care duc mai departe traditia viticola din zonele pe care le reprezinta pun accent tot mai mult pe soiuri precum Feteasca neagra, Feteasca regala, Negru de Dragasani sau pe variatii locale al soiurilor internationale precum Tamaioasa romaneasca sau Busuioaca de Bohotin.

“Vinurile produse din soiurile romanesti sau din variatiile locale ale celor internationale au un potential enorm. Pe de o parte, pentru consumatorul roman acestea sunt alternative excelente la soiurile clasice din Franta, pe de alta parte, pot fi pretextul perfect pentru a atrage tot mai multi turisti in Romania. Spun asta in ideea in care, turismul viticol se afla pe un trend ascendent, iar pasionatii de vin sunt mereu in cautare de ceva nou. In acest context, tot mai multe crame isi deschid portile pentru degustari și vizite, oferind experiente noi vizitatorilor. Si nu trebuie sa uitam ca la targurile nationale și internaționale, orice tara se prezinta si cu vinurile din soiuri locale, iar Romania are potential la acest capitol”, spune Alina Iancu, project manager CrameRomania.ro si Revino.ro.


Enologii vin cu diferite metode de vinificatie pentru a demonstra adevaratul potential al soiurilor locale. Este totusi nevoie de o strategie naționala coerenta de promovare și de o mai buna unitate si comunicare intre crame. Ne aflam intr-un moment prielnic, in care tot mai multi straini, dar si romani, sunt atrasi de podgoriile noastre si dispusi să isi investeasca banii si cunostințele tehnice pentru productia de vinuri din soiuri locale sau din variatii locale al soiurilor internationale.


Sortimentul viticol al Romaniei si suprafetele cultivate


Vita-de-vie a fost cultivata pe teritoriul Romaniei din cele mai vechi timpuri. Soiurile romanesti de struguri nu au scapat insa de filoxera, insecta provenita din America de Nord, la sfarsitul sec. al XIX-lea, care a distrus o mare parte a culturilor de vita-de-vie din Europa. Dupa aparitia acestui daunator la noi (1886, Chirnogeni, Dealu Mare), multe soiuri locale au trecut prin etape de transformari si altoiri pentru a rezista. Astfel, in prezent, soiurile autohtone nu ocupa la noi suprafete semnificative, iar sortimentul viticol al Romaniei numara mai putin de 50 de soiuri traditionale, din care cele mai cunoscute sunt: Feteasca neagra, Feteasca regala, Șarba, Grasa de Cotnari sau Negru de Dragasani.

Suprafata totala cultivata cu vita-de-vie pentru productia de vin in Romania este de 182.762 ha (conform ONVPV - Oficiul National al Viei si al Produselor Vitivinicole). Din care:


  • Feteasca regala: 12661,291 ha

  • Feteasca alba: 12383,02 ha

  • Feteasca neagra: 2949,82 ha

  • Babeasca neagra: 2614,85 ha

  • Tamaioasa romaneasca:1667,97 ha

  • Grasa de Cotnari: 562,29 ha

  • Galbena de Odobesti: 406, 84 ha

  • Busuioaca de Bohotin: 448,07 ha

  • Francusa: 352,7 ha

  • Mustoasa de Maderat: 281,68 ha

  • Novac: 73 ha

  • Negru de Dragasani: 18 ha

  • Cramposie selectionata: 20 ha


Romania pe harta viticola mondiala


Conform, Organisation of Vine and Wine (OIV) Statistical Report on World Vitiviniculture, la nivel mondial, in 2016, Romania era pe locul al zecelea in topul tarilor cu suprafata de vita-de-vie cultivata pentru productia de vin. Pe primele trei locuri, fiind Spania, China si Franta, urmate de Italia, Turcia, SUA, Argentina, Iran si Chile.


In ce priveste productia de vin, suntem al treisprezecelea producator de vinuri, cu 3,3 milioane de hectolitri, in 2016. Pe primele trei locuri sunt Italia, Franta si Spania, urmate de SUA, Australia, China, Africa de Sud, Chile, Argentina, Germania, Portugalia si Rusia.


Consumul de vin la nivel mondial s-a situat la 241 mhl anul trecut. In topul celor mai mari consumatori fiind americanii, francezii, italienii, germanii si chinezii. Romania se afla pe locul al paisprezecelea, cu 3,8 mhl consumati anual. Un consum in scadere daca este sa ne uitam in urma cand in 2014 consumam 4,7 mhl, iar in 2015, 3,9 mhl.


——————


CrameRomania.ro este singura baza de date bilingva online a cramelor din Romania. Proiectul non profit, creat si dezvoltat de pasionati ai vinului, are ca obiectiv dezvoltarea turismului viticol si cresterea nivelului de curiozitate al celor care calatoresc pentru vinurile si cramele din Romania.


Revino.ro este un agregator de tipul Trip Advisor care le ofera vizitatorilor toate informatiile de care au nevoie pentru a organiza vizite la crame.


https://www.facebook.com/CrameRomania.WineTourism/

https://www.instagram.com/crameromania.ro/

http://www.crameromania.ro

http://www.revino.ro

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page