top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

Industria de spectacole și evenimente solicită norme coerente și predictibilitate de la Guvern!

În ciuda aparentei „relaxări a restricțiilor” despre care se discută în aceste zile, industria de spectacole și evenimente funcționează încă după o serie de norme incoerente și neadaptate contextului actual, care nu au în vedere specificul și complexitatea acestei industrii, o industrie care nu poate funcționa cu norme aplicate de pe o zi pe alta.


Detaliem mai jos situația în care industria de spectacole și evenimente se află:

  • Industria de spectacole și evenimente funcționează încă după un set de norme formulate în luna octombrie 2020, într-o perioadă de recorduri negative de infectări și fără vaccin;

  • Aceste norme permit – în mod paradoxal – organizarea unor evenimente la interior (în teatre, spații închise) și le interzic pe cele la exterior (demonstrat, mult mai sigure) – la o incidență a cazurilor de sub 3 cazuri/1000 de locuitori;

  • Spațiile în care pot avea loc evenimente la interior sunt considerate doar teatrele și casele de cultură. Sălile polivalente, de exemplu, nu intră în categoria spațiilor culturale și nu pot găzdui evenimente.

  • În momentul la care vorbim, toate orașele mari din țară (București, Cluj, Timișoara, Iași etc.) se află sub incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori, dar evenimente se pot organiza doar la interior, nu și în aer liber.

Ce au solicitat și vor solicita în continuare autorităților responsabile (în special Ministerului Culturii, Ministerului Sănătății și INSP):


  • Actualizarea Ordinului comun semnat de cele două Ministere, prin reglementarea logică și coerentă a normelor de funcționare la interior și exterior și a diferitelor tipuri de spații în care pot avea loc evenimente;

  • Dezvoltarea unui set de norme coerente pentru următoarele luni, care să aibă în vedere rata de incidență și gradul de vaccinare, precum și/sau un eventual „pașaport verde” și care să ofere predictibilitate organizatorilor de evenimente, lucrătorilor, artiștilor, managerilor și să pregătească revenirea la normalitate, în condiții de siguranță.


Problemele acestei industrii nu se limitează – nici pe departe – la cele descrise mai sus și nu pot fi rezolvate în niciun caz prin declarații la televizor sau cu norme aplicate de pe o zi pe alta. Motivul pentru care evenimentele culturale s-au dovedit a fi locuri sigure pentru toți cei care participă este și faptul că în spate se află luni de pregătire, de planuri și calcule, care să ofere oamenilor o experiență plăcută și lipsită de riscuri. Norme și măsuri coerente. Asta cerem pentru că asta vrem să oferim oamenilor. Celor care participă și celor care muncesc în această industrie. Toți acești oameni merită mai mult decât o colaborare “formală”, pe hârtie, fără corespondent în realitate.


Lipsa de înțelegere a așteptărilor sectorului și lipsa de înțelegere a avantajelor pe care experiența oamenilor care lucrează în acest domeniu le pot aduce sectorului public sunt în măsură să erodeze relația oricum fragilă dintre autorități și mediul privat și să compromită definitiv încrederea pe care acest sector o are în decidenții politici, în special în cei responsabili de soarta sectorului cultural.


A.L.I.S. este Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România

A.L.L.I.S. este o asociație care reunește persoane cu pregătire tehnică și artistică, care prestează servicii suport în domeniul spectacolelor și evenimentelor.


A.L.I.S s-a născut din dorința de a oferi o voce comună tuturor lucrătorilor în industria spectacolelor și de a pune împreună interesele, nevoile și energia noastră, ale celor din spatele scenei, în beneficiul acestui domeniu. Asociația este deschisă tuturor lucrătorilor în industria spectacolelor, din toate domeniile de activitate, indiferent de pregătire, experiență sau specializare.

Comments


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page