Patronii român din domeniul HoReCa au reluat recrutările de personal la un nivel similar celui din 2019, dar se confruntă cu lipsa lucrătorilor, care pleacă în străinătate, pentru salarii mai mari, sau care au s-au reorientat către alte domenii în urma disponibilizărilor din timpul pandemiei.
Aceasta este concluzia la care a ajuns plaforma de recrutare eJobs, conformând cele spuse de antreprenorul HoReCa Dragoș Anastasiu, săptămâna trecută.
Nevoia angajatorilor români de a-și reîntregi echipele este cu atât mai mare cu cât a început sezonul estival, au fost reluate evenimentele private și corporate, iar restaurantele, terasele și hotelurile funcționează din nou într-o dinamică normală, constată eJobs.
„Cu toate acestea, dacă piața angajatorilor din HoReCa și-a revenit la ce știam în 2019, piața candidaților s-a schimbat destul de mult. O bună parte dintre cei care lucrau în domeniu și au rămas fără job în 2020 sau, pur și simplu, s-au speriat de restricțiile impuse în acest sector și și-au pierdut încrederea în revenirea lui au decis să plece spre zone mai stabile. Retailul, spre exemplu, a fost unul dintre domeniile care au preluat cei mai mulți candidați care au părăsit HoReCa. O dată pentru că aici s-au făcut constant angajări masive și nu doar în București, ci și în tot restul țării. Apoi, pentru că este un domeniu în care te poți angaja și dacă nu ai cursuri de specialitate, deci schimbarea se poate face destul de repede”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În plus, în acest moment, angajatorii din România au o concurență puternică din partea operatorilor de turism și HoReCa din străinătate, care au nevoie urgent de forță de muncă și care plătesc, totodată, salarii mai mari decât cele de la noi.
Aproximativ 500 de joburi noi pentru străinătate au fost postate în ultima lună, țările în care s-au căutat cei mai mulți candidați fiind Grecia, Spania, Franța și Italia. Pentru aceste locuri de muncă, au fost înregistrate aproape 1.500 de aplicări, românii fiind, totuși, interesați, pe lângă aceste țări, și de ofertele de muncă în HoReCa din Marea Britanie, Germania și Olanda. În ceea ce privește opțiunile pe care le au în țară, cele mai multe aparțin angajatorilor din Capitală (jumătate din numărul total). Urmează Constanța, Brașov, Galați, Cluj-Napoca și Timișoara.
70% din numărul total de aplicări vine din partea candidaților entry-level, cu 0-2 ani de experiență. Sunt urmați cu cei care au nivel mediu de experiență (2-5 ani) și cei fără experiență. Specialiștii și managerii au fost candidații cu cele mai puține aplicări pentru acest domeniu.
Comentarios