top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Laurenţiu Mâță

Piața Neagră și Creșterea Accizelor: O Provocare Majoră pentru Spirtoasele Românești

BUCUREȘTI, 24 octombrie 2024 – Spirits România, asociația patronală ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România, a solicitat autorităților introducerea unui cadru unitar pentru accizele la alcoolul etilic și bere, avertizând asupra riscurilor economice și sociale pe care actualele practici de taxare le pot genera pentru producătorii locali. Conform asociației, în lipsa unei intervenții legislative, producătorii români de băuturi spirtoase ar putea suporta consecințe economice severe, având în vedere că majoritatea portofoliului lor include produse accesibile, dar foarte accizate.



Industria băuturilor spirtoase contribuie semnificativ la bugetul de stat prin accize. În pofida unei contribuții de 55% la totalul accizelor generate de industria băuturilor alcoolice, produsele spirtoase reprezintă doar 4% din consumul total de alcool al românilor. Președintele Spirits România, Florin Rădulescu, subliniază că actualizarea cu rata inflației a accizelor la alcoolul etilic, conform mecanismului actual, pune o presiune inegală pe această industrie, în comparație cu sectorul berii, căruia recent i-a fost acordată o reducere a taxelor.



„Salutăm inițiativa Guvernului de a atenua creșterea accizei la bere printr-o Ordonanță de Urgență, dar proiectul prezintă o lacună importantă: lipsa unui tratament echitabil al accizelor pentru toate tipurile de alcool. Producătorii de băuturi spirtoase se confruntă cu o piață neagră de amploare, iar efectele economice și sociale ale unei creșteri neunitare a accizelor pot fi catastrofale”, a declarat Rădulescu într-o întâlnire cu presa.


Această piață neagră, alături de creșterea accizelor, amenință direct producătorii locali, majoritatea dintre aceștia fiind cei care oferă produse accesibile și populare pe piața românească. Potrivit datelor prezentate de Spirits România, aproximativ 85% din consumul de băuturi spirtoase în România este acoperit de produse autohtone, iar creșterile de accize din ultimii ani au afectat semnificativ stabilitatea financiară a acestora.


Daniel Bran, proprietarul Distileriilor Bran, atrage atenția asupra presiunii continue asupra producătorilor locali, determinată de majorările de taxe și de creșterea prețurilor la materiile prime. „Avem nevoie de un cadru juridic și financiar echitabil care să ne permită să trecem de la o logică de supraviețuire la una de dezvoltare pe termen lung. În condițiile actuale, micșorarea marjei devine inevitabilă, iar continuarea activității la același nivel este incertă”, afirmă Bran, prezent de asemenea la întâlnirea cu presa.


Datele asociației arată că piața neagră a băuturilor spirtoase rămâne o problemă majoră pentru industrie. Un studiu realizat în 2018 de Novel Research arăta că 60,7% din consumul total de băuturi spirtoase în România nu era fiscalizat. Mai recent, un sondaj ivox.ro din octombrie 2024, realizat la solicitarea Spirits România, indică faptul că 34% dintre români au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, fără timbru sau produse de persoane nefiscalizate.




Creșterea costurilor la materiile prime, transport și energie contribuie, de asemenea, la dificultățile industriei. În 2023, accizele reprezentau 36% din prețul unei sticle de băuturi spirtoase, în timp ce materiile prime contau pentru 20%, iar costurile de vânzare și marketing reprezentau 31%. În contextul actual, producătorii locali au de ales între a absorbi aceste costuri, ceea ce ar reduce și mai mult marja de profit, sau a restrânge activitatea, posibil cu pierderi de locuri de muncă.



Consumul de băuturi alcoolice nefiscalizate are impact și asupra sănătății consumatorilor, cât și asupra colectării veniturilor bugetare. „În lipsa unui cadru de reglementare corect și a unor accize unitare, în beneficiul industriei legale de spirtoase, economia și consumatorii ar putea suferi consecințe grave și pe termen lung”, a încheiat Rădulescu.

Spirits România așteaptă un răspuns din partea autorităților și subliniază că implementarea unei politici de accizare echitabile este esențială pentru protejarea producătorilor locali și reducerea impactului pieței negre asupra economiei naționale.

Comentarios


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page