Chiar daca Bucurestiul s-a mai relaxat si restrictiile suplimentare pentru weekend au fost scoase, iar salile de sport au fost redeschise, restaurantele raman inchise la interior. Antreprenorii din HoReCa raman astfel fara inca o gura de oxigen.
Radu Ionescu are un restaurant in Capitala si ne-a explicat ce ar insemna pentru el sau pentru colegii de breasla o relaxare care sa le vizeze business-urile.
RADU IONESCU, propietar restaurant: Odata cu redeschiderea la interior, la capacitate redusa chiar si de 30%, pentru orice business din HoReCa ar insemna foarte foarte mult, pentru ca am putea sa rulam marfa , am putea sa platim o parte din salarii, o parte din chirii, o parte dintre furnizori. Ar insemna o vesta de salvare.
Cel mai probabil, restaurantele isi vor redeschide interioarele dupa ce rata de incidenta va fi mai mica de 3 mia de locuitori, cel putin asta a declarat prefectul capitalei Alin Stoica.
Pentru Radu Ionescu cel mai mult conteaza mentinerea unor decizii, si mai putin capacitatea la care ar trebui sa-i functioneze localul.
RADU IONESCU, propietar restaurant: Tot ce conteaza este odata cu redeschiderea, sa nu mai fie inchise. Adica chiar daca vorbim de o capacitate redusa 10, 20, 30%, orice procent se decide, sa ramana totusi deschise si operationale, indiferent de incidenta. Oaspetii isi doresc sa ramana si in interior, pentru ca am avut o primavara destul de friguroasa, destul de ploioasa.
Ca sa supravietuiasca pandemiei, cele mai multe afaceri din HoReCa s-au bazat pe delivery, insa acest lucru nu le-a oferit intotdeauna suficient capital, astfel incat sa fie acoperite toate cheltuielile.
Cifra de afaceri HorReCa: -80% in 2020
120.000 euro/an pierderea medie per unitate in 2020
Angajati HoReCa 2019: 400.000
Angajati HoReCa prezent: 280.000
SURSA: HORA si FPTR
Comments