top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Mirela Carstea - tophospitality.ro

Schema HoReCa: Firmele primesc primele decizii de acceptare la finanțare, pentru granturi de 100%

Marți, 16 noiembrie 2021, Ministerul Economiei a transmis primele decizii de acceptare de principiu la finantare, cu o pro-rata de 100%, firmelor eligibile care au aplicat la Schema de ajutoare de stat HoReCa.


De observat că, deși bugetul disponibil este de numai 1 miliard de lei (circa 200 de milioane de euro), mult sub nivelul total de 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro) promis inițial de guvernanți. Aprobarea sumelor pro-rata de 100% este pentru contactare. Plățile se vor face însă, în prima fază, anul acesta, parțial. Potrivit unor surse dn minister, se vor plăti până la 45% din suma aprobată, anul acesta. Ulterior, pe bugetul de stat din anul viitor, aplicanții vor mai putea spera la restul de 55% din suma aprobată.


Trebuie menționat însă și numărul mic al solicitanților care s-au înscris, nivelul finanțării eligibile pe solicitant, precum și respingerile decise - toate acestea au condus la „economii” în bugetul schemei.



Atenție însă că solicitanții admiși la finanțare pot să facă, la rândul lor, noi contestații, în 5 zile de la primirea notificării, privind suma care le-a fost aprobată ca eligibilă.

Potrivit unor surse din minister, unii dintre beneficiari s-au trezit cu sumele solicitate tăiate, pentru că „nu aveau autorizare pe toate activitățile pentru ceruseră ajutor de stat”. Un alt motiv de diminuare a sumelor cerute este și faptul că unele companii se află în situația de a fi „întreprinderi legate”.


Anunțul complet al Ministeului Economiei:


  • „Astazi, 16 noiembrie 2021 au fost transmise in cadrul programului HORECA primele decizii de acceptare de principiu la finantare, cu o pro-rata de 100%.

  • Mentionam ca in aceasta etapa contractul nu este disponibil la descarcare, iar aplicantii care nu sunt de acord cu suma aprobata in urma evaluarii pot depune contestatie in termen de 5 zile de la data notificarii.

  • De asemenea, valoarea proratei poate suferi modificari, in urma finalizarii etapei de solutionare a contestatiilor formulate la sumele aprobate.

  • Deciziile finale insotite de contractele de finantare vor fi transmise dupa finalizarea etapei de solutionare a contestatiilor formulate si aplicarea celei de a doua prorate la contractare”.


Reamintim că la Schema HoReCa, în perioada 29 iunie-26 iulie 2021, s-au înscris doar 10.185 solicitanți, mult sub nivelul maxim de 74.000 pe care îl estimau inițial guvernanții.


Evaluarea dosarelor a mers anevoios și nu s-a finalizat nici acum.

Vineri, 12 noiembrie 2021, erau 8197 solicitanți admiși la finanțare și 1786 respinși. Alți 202 solicitanți erau în clarificări, vineri, dar, din câte spune acum MEAT, s-au finalizat și acelea.


Reamintim că Schema HoReCa a fost inițiată încă din toamna anului 2020, în campania electorală, de către fosta guvernare Orban. Pe atunci, ministrul inițiator era Virgil Popescu (PNL), care conducea Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Ulterior, ministerul acesta s-a spart în două: Energie și Economie. Popescu s-a dus la Energie, iar la Economie a venit Claudiu Năsui (USR). Năsui a modificat puțin schema și i-a dat drumul în vara anului 2021. Între timp, USR a ieșit de la Guvernare, iar Popescu a preluat iarăși și Ministerul Economiei, ca interimar, gestionând acum schema HoReCa, din nou.


Descarcă de AICI Lista aplicanților admiși și respinși la Schema HoReCa, la data de 12 noiembrie 2021.


Ce prevede Schema HoReCa

  • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).

  • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.

  • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate - conform noii OUG 10/2021.

  • Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual. Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.

Comments


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page